Medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor. Medierea reprezinta o activitate de interes public.Orice persoana, fizica sau juridica are dreptul de a-si solutiona conflictele prin mediere. Clauza de mediere poate fi introdusa in orice conventie. Daca legea nu prevede altfel partile recurg la mediere voluntar inclusiv dupa declansarea unui proces in instanta.
Medierea penala este o alternativa la procesul penal, iar acordul de mediere este o alternativa la institutia impacarii penale. Acordul de mediere este un contract civil intre suspect/inculpat si persoana vatamata, negociat cu ajutorul si prin intermediul mediatorului, caruia legiuitorul ii ofera efecte juridice penale importante – incetarea procesului penal la infractiunile pretabile impacarii ori, unde este posibil, retragerea plangerii prealabile.
ACORDURI MEDIERE DIVORT, PARTAJ, PARTAJ SUCCESORAL, PROCES PENAL etc.
Avantajele medierii
- Economisirea timpului – rezolvarea unui conflict supus medierii poate dura de la cateva ore, pana la cateva zile.
- Reducerea stresului (instanta de judecata) – mediatorul ajuta partile sa gaseasca solutii creative si eficiente de rezolvare a conflictului prin care nimeni nu pierde, toate partile castiga
- Costuri reduse – medierea consta semnificativ mai putin decat o procedura judiciara care implica taxe de timbru, onorarii experti etc.
- Confidentialitatea – mediatorul este obligat prin lege sa pastreze confidentialitatea informatiilor si documentelor de care ia cunostinta in timpul procedurii de mediere.
AVATAJELE DEZBATERII SUCCESIUNII PRIN MEDIERE
- educerea cu 50 % a taxei de timbru – se achita doar onorariul mediatorului
- economisirea timpului
- acordul de mediere va fi trecut in dispozitivul hotararii